Harlindis & Relindis 

-participatief stadsproject-

 

18+25 sept 2022 @maaseik

 

 

Hoe kunnen we met nieuwe ogen naar een 25-jaarlijkse traditie kijken?

Harlindis en Relindis, twee opmerkelijke en inspirerende vrouwen, wat hebben zij ons vandaag te vertellen?
Hoe worden we door hen geraakt? 

 

Samen met collega Sarah Vaessen ging Ine als regisseur van de Ommegang met deze vragen aan de slag. Het resultaat van deze zoektocht is te bekijken, beluisteren en ervaren tijdens de Ommegang op 18 en 25 september 2022.

 

Tijdens twee dagen kan je als deelnemer en als toeschouwer ervaren hoe Maaseik wordt getransformeerd. In de Ommegang worden de relieken van Harlindis en Relindis door de stad gedragen en in beeldende kunst, muziek, woord en dans geven de inwoners van Maaseik hun eigen antwoord op het verhaal van deze twee heiligen.

 

Een heel jaar lang werken jong en oud samen om de Ommegang vorm te geven: scholen, verenigingen en vrijwilligers bouwen samen met een collectief van beeldende kunstenaars, een componist, een tekstschrijver, een costumiere en een choreografe in participatieve projecten aan de Ommegang. Wat volgt is een optocht, een pelgrimstocht van muzikanten, dansers en dragers van grote objecten die elementen uit het verhaal uitbeelden.

 

Sarah en Ine, regisseurs van de Ommegang, over het concept

'Toen we gevraagd werden om de ommegang editie 2022 te bedenken/regisseren zijn we vertrokken vanuit de vraag: hoe kunnen we in de huidige tijd(sgeest) het verhaal van Harlindis & Relindis opnieuw zichtbaar maken, wat hebben zij ons vandaag te vertellen en hoe kunnen we de eeuwenoude traditie in deze tijdsgeest plaatsen?

 

Vooral het verhaal van het rozenwonder vonden we heel inspirerend: de transformatie van de stenen naar bloemen/rozen en hoe dit ook symbool staat voor de verandering die deze twee inspirerende vrouwen op maatschappelijk vlak hebben teweeg gebracht. Door in gesprek te gaan met verschillende inwoners van Maaseik kwamen ideeën boven, ging er inspiratie borrelen, ging de bal aan het rollen. Enkele kunstenaars bedachten een ontwerp, een kader, elk vanuit hun eigen inspiratie en vakmanschap. Dit kader is het startpunt om in ontmoeting en in samenwerking te gaan met de inwoners van Maaseik. Van jong tot oud, jeugd-bewegingen, scholen, woonzorgcentrum, cliënten van Covida en vele vrijwilligers. Het resultaat van de samenwerkingen zal te zien zijn tijdens de ommegang. Het is in de samenwerking dat de Ommegang vorm krijgt.'

 

Meer info kan je vinden op de website. Volg het project op Facebook en Instagram.